luni , martie 24 2025
Breaking News

Decantoare Vin

Ce sunt si ce trebuie sa stim despre decantoare vin?

Nu toata lumea poate fi familiarizata cu un decantor si nu toata lumea stie ce sunt aceste decantoare vin. Raspunsul scurt este ca putina aerare poate face o diferenta uriasa in aroma vinului dumneavoastra.

Decantarea vinului este arta de a va turna incet vinul din sticla sa originala intr-un vas de sticla sau un decantor.

O numim o „arta” pentru ca trebuie sa o faceti fara a deranja sedimentul din fundul sticlei, ceea ce este mai usor de spus decat de facut. Decantoarele au adesea un gat usor de turnat si vin in diferite forme si dimensiuni (lebada, cornettm rata, standard).

Carafele sunt decantoare vin?

Foarte multe persoane cred despre carafe ca sunt decantoare de vin. Este important sa retineti ca un decantor nu este acelasi lucru cu o carafa.

In timp ce ambele vase de depozitare a vinului va vor impresiona oaspetii, ele au scopuri diferite. Decantoarele din sticla sunt concepute pentru a facilita procesul de aerare. Carafele sunt pur si simplu menite pentru o mai buna prezentare si usurinta in servirea vinului.

De ce este nevoie de decantarea vinurilor?

Utilizarea unor decantoare vin pentru a decanta aceasta bautura are numeroase beneficii, inclusiv separarea sedimentului de lichid.

Decantoare VinAcest proces este util in special pentru vinurile rosii, care detin cele mai multe sedimente. Decantarea imbunatateste de asemenea, aroma unui vin datorita expunerii acestuia la aer proaspat si permitandu-i sa respire.

Vinurile petrec destul de mult in interiorul sticlei, fara expunere la oxigen. Aerarea extinde toate aromele latente din vinul dvs. prin eliberarea gazelor acumulate si inmuierea taninurilor. Dar retineti ca prea mult oxigen poate strica un vin bun. Trebuie sa limitati intotdeauna expunerea resturilor la aer si sa-l pastrati la rece.

Cum se decanteaza vinurile?

Pentru decantarea vinurilor, este nevoie de decantoare vin. Acest proces nu este greu dar necesita rabdare si timp. Pentru a va asigura ca procedati corect, este recomandat sa urmati acesti pasi:

1. Incepeti prin a va aseza sticla in pozitie verticala timp de cel putin 24 de ore inainte de a o decanta, mai ales daca va depozitati vinurile pe orizontala. Asigurati-va ca toate sedimentele se depun pe fundul sticlei inainte de a o deschide.

2. Deschideti sticla.

3. Inclinati incet sticla spre decantor. Tineti intotdeauna fundul sticlei jos pentru a impiedica sedimentul sa ajunga la gat si pentru a evita deranjarea sedimentului.

4. Turnati vinul in decantor incet, dar constant. Daca sedimentul incepe sa ajunga in varf, opriti turnarea si inclinati sticla in sus pentru a o lasa sa se aseze din nou.

5. Indepartati vinul ramas in 18 ore.

Pentru a evita turnarea sedimentelor in decantor, lasati intotdeauna putin lichid in sticla. Se poate decanta vinul cu cateva ore inainte de a planifica sa-l beti.

Totusi, retineti ca fiecare vin are timpi de decantare diferiti. Desi exista un risc mic sa se strice vinul oxidat daca intentionati sa-l beti in patru ore, fiti atenti la tipul de vin cu care aveti de-a face.

Aproape toate vinurile pot beneficia de decantare. Procesul de aerare le face sa aiba un gust mai fin si mai fructat. Expunerea la oxigen este deosebit de buna pentru vinurile mai tinere, cu tanini foarte puternici.

Evitati totusi sa decantati majoritatea vinurilor spumante. In timp ce aerarea poate ajuta la inmuierea bulei agresive initiale care provine din deschiderea unei sampanie, este foarte usor sa stingiti complet bula.

Verifica si

Pantofi Casual Dama Piele

Pantofi Casual Dama Piele

Merita sa cumpar pantofi casual dama piele artificiala? Atunci cand doresc sa aleaga o pereche …

Close